Реформите в правосъдната сфера в България набират нова инерция, макар резултатите

...
Реформите в правосъдната сфера в България набират нова инерция, макар резултатите
Коментари Харесай

Евродокладът: Реформите в България отново набират инерция, но имате още да работите

Реформите в правосъдната сфера в България набират нова инерция, въпреки резултатите от тях още да не са забележими. България би трябвало предприеме нужните дейности, с цел да извърши всички 17 рекомендации на ЕК от предходния мониторингов отчет за правораздаването и вътрешния ред, е записано в новия отчет, който Европейска комисия разгласява през днешния ден, 15 ноември.

Докато Комисията към момента не може да заключи, че някои от критериите са на този стадий приемливо изпълнени , остава мнението, че с помощта на политическата посока и решимостта да се развива промяната, България в близко бъдеще би могла да извърши оставащите неизпълнени рекомендации , е заключението на създателите на документа. Той завършва със известието, че в края на годината ще има нов отчет , оценяващ осъществяването на 17-те критерия от отчета от януари 2017.

Днешният доклад отразява напредъка на България по 17-те рекомендации на Европейска комисия за правосъдната сфера, чието осъществяване би поставило завършек на мониторинговия механизъм.

Мониторингът показва, че е реализиран забележителен прогрес по изложените препоръки в отчета от януари 2017 година По-специално рекомендация 1, където към този момент ще зависи от новия състав на Висш съдебен съвет да показва резултати, както и по рекомендации 16 и 17 ( за механизъм за обществено отчитане на напредъка по каузи за корупция по високите етажи на властта и за лишаване на нелегално добито имущество ), където прогресът следва да резервира наклонността си. Важен прогрес е реализиран и по рекомендация 4 (изменения в Наказателен кодекс и Наказателно-процесуален кодекс за корупцията по високите етажи на властта), макар да остава още доста работа, показват създателите на отчета.

Новото държавно управление е възродило някои от промените на предходното и демонстрира увереност да компенсира изгубеното време, като бързо напредва със законодателните инициативи, ориентирани към приключването на редица значими промени до края на годината, счита Европейска комисия.

Очаквайте подробности
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР